Case studies Briga za kvalitetu zraka u školama grada Dubrovnika

Pametni gradovi i okoliš
Briga za kvalitetu zraka u školama grada Dubrovnika

“Drago nam je da je uspjeh projekta nadziranja kvalitete zraka u školama i vrtićima dokazao važnost korištenja modernih tehnologija i Smart city rješenja u svakodnevnom životu. Instalirani uređaj pokazao se jako korisnim za djecu, učitelje i profesore, naročito tijekom pandemije.

Zahvaljujući našim partnerima i jednostavnosti uređaja, sami smo ih uspjeli instalirati bez ikakvih problema u samo nekoliko dana te se veselimo prilikama za uspješnu suradnju i u budućnosti.”

Stjepan Ćavar, DURA – Dubrovačka razvojna agencija

Dubrovnik, „biser Jadrana“, globalno je poznat po svojoj ljepoti te povijesnim i kulturnim zanimljivostima, a u zadnje vrijeme, i po činjenici da je postao jedan od lidera u projektima Pametnog grada (eng. Smart city). Predvođeni inicijativom iz DURA-e, Dubrovačke razvojne agencije, grad daje sve od sebe kako bi na razne načine poboljšao kvalitetu života svojih građana. Fokus jednog od tih projekata je poboljšanje kvalitete zraka u prostorijama u kojima djeca provode značajan dio svog vremena - u školama i vrtićima.

Istraživanja su pokazala kako niska kvaliteta zraka ima štetan utjecaj ne samo na zdravlje djece, već i na njihov uspjeh u obrazovanju kroz negativan utjecaj na razinu njihove koncentracije i kognitivnih sposobnosti, naročito kod djece s respiratornim poteškoćama. DURA se odlučila uhvatiti u koštac s tim rastućim problemom te je, uz pomoć Smart Sense-a, počela nadzirati kvalitetu zraka u odgojno-obrazovnim ustanovama što je prvi korak u stvaranju zdravije i produktivnije okoline za djecu Dubrovnika. Uz to, istraživanja su dokazala snažnu korelaciju između razine kvalitete zraka i brzine prijenosa različitih zaraznih bolesti, uključujući i virus COVID-19.

U ovoj fazi projekta čiji početak je bio u srpnju 2019., postavili smo 120 My Sensees Indoor uređaja u tri osnovne škole i pet vrtića. Ovi uređaji sadrže senzore za CO2, temperaturu i relativnu vlažnost, parametre s najvećim utjecajem na zdravlje i produktivnost djece te korelirane sa širenjem virusa COVID-19. My Sensees uređaj koristi Narrowband IoT (NB-IoT) tehnologiju kako bi podatke slao u Cloud. Podaci s Cloud-a mogu se dohvatiti putem mobilne i web aplikacije što omogućuje očitavanje vrijednosti kvalitete zraka u realnom vremenu i analizu mjerenih podataka.

Ovaj projekt samo je jedan od brojnih pametnih inicijativa u sklopu projekta Pametnog grada Dubrovnika čiji je cilj integrirati različite pametne inicijative u jedan pametan koncept. Sigurni smo da će inovacije u korištenju različitih tehnologija poboljšati kvalitetu života svih građana te nam je drago što smo i mi doprinijeli aktivnostima koje za cilj imaju djeci grada Dubrovnika osigurati čišći i zdraviji zrak.

Drag