Case studies Zajednička analiza podataka za vanjski i unutarnji zrak – sljedeći korak u upravljanju kvalitetom zraka

Pametni gradovi i okoliš
Zajednička analiza podataka za vanjski i unutarnji zrak – sljedeći korak u upravljanju kvalitetom zraka

Grad Karlovac je 2019. godine počeo s provedbom projekta „SenzoriKA“ koji bi trebao postaviti temelje za buduće aktivnosti vezane uz Pametni grad Karlovac. Cilj ovog projekta je povećati efikasnost gradskih institucija i projekata kroz umrežavanje pametnih senzora i energijskih brojila. Što se tiče kvalitete zraka, drago nam je što se Smart Sense pokazao kao pouzdan partner u tom dijelu projekta.

Smart Sense My Sensees uređaji postavljeni su u učionicama osnovnih škola te sadrže senzore za temperaturu, relativnu vlažnost i koncentraciju CO2. Moguće je proširiti ih dodatnim senzorima kao što su senzori za svjetlo, hlapive organske spojeve (VOCs), čestice PM1.0, PM 2.5 i PM10 i dr. Podaci dobiveni mjerenjem šalju se LoRaWAN tehnologijom u centralni oblak (cloud) odakle se mogu koristiti za praćenje stanja u realnom vremenu te detaljnu analizu podataka. Dosadašnja istraživanja potvrđuju neupitan utjecaj kvalitete unutarnjeg zraka na zdravstveno stanje, koncentraciju i kognitivne sposobnosti ljudi. Kontinuirano praćenje kvalitete unutarnjeg zraka i prozračenosti prostorija važan je dio učinkovitog upravljanja kvalitetom zraka te prevencije utjecaja unutarnjeg okoliša na zdravlje i kognitivne sposobnosti ljudi.

U sljedećoj fazi projekta, očekuje se ugradnja My Sensees uređaja i u druge škole, vrtiće i javne ustanove. Uz to, postavit će se i Smart Sense mjerne stanice za indikativno praćenje kvalitete vanjskog zraka Sensees.Environment koje zbog svoje pristupačne cijene, preciznosti i dostupnosti podataka u realnom vremenu omogućuju nadzor kvalitete zraka na većem broju kritičnih lokacija. Time se omogućuje kontinuirani uvid u kvalitetu zraka na više lokacija u Karlovcu nego što je moguće ostvariti samo s profesionalnim meteorološkim stanicama za mjerenje kvalitete zraka na stalnom mjestu.

Postavljanje vanjskih stanica uz škole koje imaju My Sensees uređaje omogućit će sveobuhvatnu analizu podataka dobivenih za vanjski zrak i unutarnji zrak te bolje razumijevanje zakonitosti vezanih uz kvalitetu zraka na tom području, a time i boljih smjernica za upravljanje kvalitetom zraka. Radujemo se nastavku ovog projekta i svjedočenju njegovih rezultata.

Drag