Case studies Zaprešić - Pametni nadzor kvalitete zraka u školama

Pametni gradovi i okoliš
Zaprešić - Pametni nadzor kvalitete zraka u školama

„Cilj nam je osigurati svakom djetetu zdravu okolinu u svim ustanovama za njegu djece, vrtićima, školama i javnim ustanovama...“. Ovim su riječima ministri i predstavnici država europske regije Svjetske zdravstvene organizacije iskazali odlučnost u namjeri poboljšanja kvalitete zraka u svim institucijama u kojima djeca provode značajan dio vremena. Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je istraživanje na razini Hrvatske koje potvrđuje nužnost poboljšanja kvalitete zraka u školama. Istraživanje je pokazalo da je u ogromnom broju učionica (97,98%) koncentracija CO2 na razinama u kojima štetno djeluje na koncentraciju i kognitivne sposobnosti učenika.

Kao dio CARNET-ovog projekta e-Škole, Smart Sense je sudjelovao u razvoju i implementaciji sustava senzora i pametnog upravljanja kvalitete zraka AERO. AERO je implementiran u više hrvatskih škola, a njegov cilj je poboljšati kvalitetu zraka u učionicama te, na taj način, stvoriti bolje uvjete za učenje i razvoj djece. Kvaliteta zraka nadzire se pomoću Smart Sense Indoor uređaja - My Sensees koji mjeri razinu koncentracije CO2, temperaturu i relativnu vlažnost. Uz to, uređaj nudi opciju ugradnje dodatnih senzora kao što su senzori za čestice (PM1.0, PM2.5, PM10), svjetlo, hlapive organske spojeve i sl.

Podaci dobiveni My Sensees uređajem šalju se u centralni cloud sustav za praćenje kvalitete zraka implementiran od strane CARNET-a – Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Očitavanje podataka u realnom vremenu moguće je vršiti putem mobilne i web aplikacije, a podaci se mogu koristiti za detaljnu analizu parametara vezanih uz kvalitetu zraka koja, uz bolje razumijevanje trendova, omogućuje i kvalitetnije upravljanje kvalitetom zraka.

Grad Zaprešić je prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao važnost ovog projekta i uložio u kvalitetniju i čišću budućnost svoje djece. Dvije osnovne škole iz Zaprešića počele su nadzirati kvalitetu zraka u svojim učionicama od samih početaka AERO projekta 2017. godine. U sljedećoj fazi projekta očekuje se doprinos Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, prije svega u vidu analize mjerenih podataka te pružanja prijedloga za kvalitetnije upravljanje kvalitetom zraka u ovim školama. Mi iz Smart Sensa smo jako ponosni što smo dio projekta AERO te ćemo nastaviti aktivno promovirati važnost kvalitetnog zraka, naročito u školskim prostorijama.

Drag