Blog 5 savjeta kako u unutarnjim prostorima tijekom ljetnih vrućina udisati čist zrak.

10 — 7 — 2023

5 savjeta kako u unutarnjim prostorima tijekom ljetnih vrućina udisati čist zrak.

Ljeto je stiglo, a s njim i vrućine koje nas tjeraju da se oslonimo na klima uređaje kako bi naši domovi i uredi ostali ugodno svježi. Međutim, jeste li ikada razmišljali o kvaliteti zraka koju ti uređaji stvaraju?

Istraživanja su pokazala da upotreba klima uređaja tijekom ljetnih mjeseci može imati značajan utjecaj na kvalitetu zraka unutar zatvorenih prostora. Mnogi klima uređaji koriste sustav recirkulacije zraka, što znači da isti zrak stalno ponovno cirkulira u prostoru. To može dovesti do nakupljanja prašine, alergena i drugih zagađivača, što negativno utječe na kvalitetu zraka koji udišemo.

Dokazala je to i Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA). Njihova studija otkrila je kako je unutarnji zrak često značajno lošiji od vanjskog zraka. Stagnacija zraka, zajedno s prisutnošću raznih zagađivača, može izazvati simptome poput iritacije očiju, kašlja, glavobolje i umora. Ovo je posebno zabrinjavajuće za osobe s respiratornim problemima, poput astme ili alergija.

Kako bismo poboljšali kvalitetu zraka za vrijeme korištenja klima uređaja, s vama dijelimo nekoliko jednostavnih preventivnih mjera:

  1. Redovito održavanje: Redovito čišćenje i održavanje klima uređaja ključno je za sprječavanje nakupljanja prašine i zagađivača. Očistite filtere, ventilacijske kanale i vanjske jedinice kako biste osigurali pravilno funkcioniranje uređaja.
  2. Korištenje dodatnih filtera: Ugradnja dodatnih filtera zraka može pomoći u filtriranju prašine, alergena i drugih zagađivača iz zraka koji prolazi kroz klima uređaj. Visokokvalitetni klima uređaji koriste napredne filtere, poput HEPA filtera (High-Efficiency Particulate Air), koji mogu ukloniti čak i najmanje čestice zagađenja, uključujući alergene, bakterije i viruse. Ovi filteri su posebno korisni za osobe s respiratornim problemima i alergijama.
  3. Održavanje optimalne temperature: Podešavanje temperature na optimalnu razinu može smanjiti opterećenje klima uređaja i smanjiti recirkulaciju zraka.
  4. Provjetravanje prostorija: Povremeno otvaranje prozora omogućuje svjež zrak da uđe u prostoriju i zamijeni zagađeni zrak.

Pobrinuli smo se da znate kada bi bilo idealno vrijeme za provjetravanje prostorija i “mini pauzu” od konstantne upotrebe klima uređaja. Pomoću My Sensees senzora kvalitete unutarnjeg zraka možete u stvarnom vremenu pratiti razne mikroklimatske faktore poput razina CO2, temperature, vlažnosti zraka, pritiska i čestica PM1, PM2.5 I PM10 koji se izmjenjuju u vašim domovima i uredima. Sensees web i mobilna aplikacija povezana s našim pametnim senzorom obavijestit će vas kada razine dosegnu kritične i uz personalizirane savjete pomoći da u pravome trenutku učinite pravu stvar!

Važno je da postanemo svjesni utjecaja koje klima uređaji imaju na kvalitetu zraka. Kombinacija pravilnog održavanja klima uređaja i praćenja kvalitete zraka može nam pomoći stvoriti zdravije i ugodnije unutarnje okruženje, a zasigurno će i smanjiti razne neugodne simptome s kojima ste se već susreli u ovom vrućem ljetnom periodu.

Drag