Blog Tri ključna savjeta za očuvanje zdravlja tijekom ljetnih požara i onečišćenja zraka.

28 — 7 — 2023

Tri ključna savjeta za očuvanje zdravlja tijekom ljetnih požara i onečišćenja zraka.

Ljetno je vrijeme koje mnogi provode uživajući na otvorenom, no nažalost, donosi i neugodnu realnost povećanog onečišćenja zraka uslijed šumskih požara. 

Ovi požari oslobađaju različite onečišćujuće tvari poput lebdećih čestica (PM), dušikovih oksida (NOx) i hlapljivih organskih spojeva (VOC), koje mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka i ljudsko zdravlje. Izuzetno zabrinjavajuća činjenica jest da dim požara i zagađeni zrak mogu putovati stotinama pa čak i tisućama kilometara.

 

Lebdeće čestice (PM – eng. Particulate matter), mješavine su sulfata, nitrata, amonijaka, natrijevog klorida, crnog ugljika, mineralne prašine i vode, mogu se udahnuti u pluća i uzrokovati respiratorne probleme poput astme, bronhitisa i srčanih bolesti. NOx i VOC mogu u atmosferi reagirati i formirati troposferski ozon, još jedan štetan onečišćujući faktor koji pogoršava respiratorne probleme i smanjuje funkciju pluća.

 

Utjecaj šumskih požara na kvalitetu zraka varira ovisno o faktorima kao što su lokacija požara, vrsta goriva koje gori i vremenskim uvjetima. Općenito, požari rezultiraju značajnim onečišćenjem vanjskog, ali i unutarnjeg zraka, posebno u područjima nizvodno od požara. Upravo zbog toga ne smijemo zanemariti ni praćenje kvalitete zraka u unutarnjim prostorima obzirom da dim požara vrlo lako ulazi i u zatvorene prostore naših domova u kojima provodimo mnogo vremena kako bismo se sklonili od sunca i jakih vrućina.

 

Važnost praćenja kvalitete vanjskog zraka tijekom ljetnih požara ne može se precijeniti i može značajno pomoći u identificiranju područja koja su pogođena dimom i upozoriti ljude na potencijalne zdravstvene rizike. Također, može pomoći u praćenju kretanja dima od šumskih požara i predviđanju kada će se kvaliteta zraka poboljšati.

 

Praćenje kvalitete vanjskog zraka može se provesti na razne načine. Uobičajeno se koriste senzori poput Sensees Environmentmjernih stanica za praćenje kvalitete vanjskog zraka za mjerenje razina PM čestica, plinova i ostalih okolišnih parametara u zraku poput temperature, relativne vlažnosti zraka, vjetra, kiše, buke i još mnogo drugih. Još jedan učinkovit način je korištenje satelitske tehnologije za detekciju i praćenje dima od požara tijekom vremena, što omogućuje informiranje ljudi o kvaliteti zraka u njihovim područjima.

 

Kontrola kvalitete zraka važan je alat za zaštitu javnog zdravlja tijekom ljetnih šumskih požara. Praćenjem kvalitete zraka možemo identificirati područja koja su pogođena dimom od šumskih požara i poduzeti mjere za zaštitu od štetnih učinaka onečišćenja zraka.

 

Dijelimo s vama i tri glavna savjeta za očuvanje zdravlja tijekom ljetnih šumskih požara:

1.       Ostanite informirani o uvjetima kvalitete zraka u vašem području. Možete provjeriti izvješća o kvaliteti zraka online ili nazvati lokalnu agenciju za kvalitetu zraka.

 

2.       Izbjegavajte vanjske aktivnosti kada je kvaliteta zraka loša. Ako morate izaći van, nosite masku koja može pomoći u filtriranju onečišćujućih tvari.

 

3.       Ako imate respiratorne probleme, poput astme ili bronhitisa, posavjetujte se sa svojim liječnikom o koracima zaštite tijekom drastično onečišćenog zraka uzrokovanog ljetnim šumskim požarima.

 

Praćenjem kvalitete zraka možemo zaštititi svoje zdravlje tijekom ljetnih šumskih požara. Ostanite informirani i poduzmite potrebne mjere opreza kako biste zaštitili sebe i svoju zajednicu od štetnih učinaka onečišćenja zraka.

 

 

 

Izvori:

https://climate-adapt.eea.europa.eu/en/observatory/evidence/health-effects/wildfires/wildfires

https://www.epa.gov/wildfire-smoke-course/challenges-predicting-smoke-concentrations

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ambient-(outdoor)-air-quality-and-health?gclid=Cj0KCQjwk96lBhDHARIsAEKO4xZ6MDLCHvkm3zOXFy_qVXYz-dHurZVa_o3TAPnaTjS1W0YCJcacREEaAqFvEALw_wcB

https://www.epa.gov/air-research/wildland-fire-research-health-effects-research

 https://civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu/what/civil-protection/wildfires_en

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2778635

Drag