Case studies Kvaliteta zraka – izazov i interes turističkih destinacija

Pametni gradovi i okoliš
Kvaliteta zraka – izazov i interes turističkih destinacija

Turizam i turistička putovanja postali su bitni dijelovi modernog načina života, ali oni, uz brojne pozitivne, nose i određene negativne posljedice. Utjecaj na okoliš vjerojatno je jedan od prepoznatljivijih negativnih utjecaja turizma. Prepoznaje se na različite načine kao što su prekomjerno iscrpljivanje prirodnih resursa (npr. voda ili tlo), neprikladno odlaganje otpada, utjecaj na ugrožene vrste, zagađenje bukom, ugljični otisak i brojni drugi. Jedan od načina koje je na prvu teže prepoznati jest utjecaj na kvalitetu zraka.

Dubrovnik je jedno od atraktivnijih turističkih destinacija na karti Europe, poznat po svojoj ljepoti i bogatoj povijesti. Također je i grad s najviše dolazaka brodova na kružnim putovanjima (kruzeri) u Hrvatskoj. S preko 500 dolazaka kruzera u godini (519 dolazaka u 2019. godini1), broji gotovo duplo više dolazaka od Splita, sljedećeg grada na toj listi (267 dolazaka u 2019. godini1). S obzirom da su kruzeri poznati po svom negativnom utjecaju na okoliš2, ne čudi činjenica da su u Dubrovniku odlučili nadzirati utjecaj kruzera na kvalitetu zraka. U sklopu projekta Inter-pass, Lučka uprava Dubrovnik postavila je jednu Smart Sense stanicu Sensees.Environment za indikativno mjerenje kvalitete zraka.

Sensees.Environment mjeri parametre poput koncentracije čestica (PM1.0, PM2.5 i PM10) i različitih plinova kao što su CO, SO2, NO, NO2 i O3 te razina temperature, relativne vlažnosti i atmosferskog tlaka. Moguće je integrirati i dodatne senzore za praćenje razine buke, količine padalina, smjera i brzine vjetra te razine elektromagnetskog zračenja. Izmjereni podaci šalju se u centralni oblak (cloud) te je na taj način omogućeno praćenje podataka u realnom vremenu, kao i detaljna analiza podataka vezanih uz kvalitetu zraka. 

Važnost čistog zraka očita je kad se radi o zdravlju i kvaliteti života, ali istraživanja pokazuju njegovu važnost i kad se radi o turizmu i njegovoj potražnji. Visoke razine SO2, PM2.5, PM10 i NO2 imaju snažan negativan utjecaj na broj turista u mjestima3. Ta činjenica predstavlja dodatan razlog zašto je turističkim gradovima bitno nadzirati kvalitetu zraka, a nama je drago da pomažemo Dubrovniku u održavanju ravnoteže između utrke za uspješnom turističkom sezonom i očuvanja čistog okoliša.

 

1 – Foreign vessels on cruise in the Republic of Croatia 2019 - LINK

2 – Cruise Ship Pollution is Causing Serious Health and Environmental Problems, Forbes 2019 - LINK

3 – The impact of air quality on tourism: a systematic literature review - LINK

Drag