Case studies Dinamični nadzor kvalitete zraka u javnom prometu

Pametni gradovi i okoliš
Dinamični nadzor kvalitete zraka u javnom prometu

https://www.graz.at/cms/beitrag/10313785/8114584/Luftqualitaet_in_Graz_hat_sich_verbessert.html

Grad Graz poznat je po mnogim znamenitostima, zanimljivoj povijesti i bogatoj kulturi. Ipak, u zadnje vrijeme dobiva pomalo neugledni nadimak – City of Dust (hrv. Prašnjavi grad)1, 2. Rezultat je to činjenice da se smjestio u zavali između Štajerskih Alpa i Pohorja te je na taj način otežana prirodna cirkulacija zraka na tom području, naročito u hladnijim mjesecima. Iako se kvaliteta zraka zadnjih petnaest godina poboljšala3, grad nastavlja s aktivnostima za dodatno poboljšanje.

Zadovoljstvo nam je reći da i mi sudjelujemo u jednom od tih projekata, u suradnji s lokalnim ITG-om i A1 Telekom Austria Group. Jedan je to od prvih projekata na svijetu kojem je okosnica dinamično nadziranje kvalitete zraka ostvareno pomoću četiri mobilne Sensees.Environment mjerne stanice montirane na vozila javnog gradskog prijevoza. Sensees.Environment mjerne stanice uzimaju uzorke zraka duž prometnih ruta tramvaja i autobusa na kojima su montirane te se na taj način postiže pokrivanje veće površine, dok učestalost uzorkovanja ostaje na zadovoljavajućoj razini. Podaci proizašli iz ovakvog načina uzorkovanja koristit će se u znanstveno-stručnim analizama utjecaja prometa na kvalitetu zraka.

Mobilne mjerne stanice optimizirane su za montažu na vozila javnog prijevoza, a metalno kućište niskog profila jamči kompaktnost i izdržljivost stanice. Uz temperaturu i relativnu vlažnost, mjere se i razine NO i NO2 te čestica PM2.5 i PM10. Uzorkovanje zraka je lokacijski upravljano, a razvijeni su napredni algoritmi kako bi kvaliteta uzorkovanja bila na visokoj razini bez obzira na brzinu i akceleraciju vozila. Uz geografsko usrednjavanje mjerenja te algoritme za validaciju i interpretaciju podataka, omogućena je izrada toplinskih karata (eng. heatmap) kvalitete zraka.Grad Graz poznat je po mnogim znamenitostima, zanimljivoj povijesti i bogatoj kulturi. Ipak, u zadnje vrijeme dobiva pomalo neugledni nadimak – City of Dust (hrv. Prašnjavi grad)1, 2. Rezultat je to činjenice da se smjestio u zavali između Štajerskih Alpa i Pohorja te je na taj način otežana prirodna cirkulacija zraka na tom području, naročito u hladnijim mjesecima. Iako se kvaliteta zraka zadnjih petnaest godina poboljšala3, grad nastavlja s aktivnostima za dodatno poboljšanje.

Zadovoljstvo nam je reći da i mi sudjelujemo u jednom od tih projekata, u suradnji s lokalnim ITG-om i A1 Telekom Austria Group. Jedan je to od prvih projekata na svijetu kojem je okosnica dinamično nadziranje kvalitete zraka ostvareno pomoću četiri mobilne mjerne stanice montirane na vozila javnog gradskog prijevoza. Sensees.Environment mjerne stanice uzimaju uzorke zraka duž prometnih ruta tramvaja i autobusa na kojima su montirane te se na taj način postiže pokrivanje veće površine, dok učestalost uzorkovanja ostaje na zadovoljavajućoj razini. Podaci proizašli iz ovakvog načina uzorkovanja koristit će se u znanstveno-stručnim analizama utjecaja prometa na kvalitetu zraka.

Mobilne Sensees.Environment mjerne stanice optimizirane su za montažu na vozila javnog prijevoza, a metalno kućište niskog profila jamči kompaktnost i izdržljivost stanice. Uz temperaturu i relativnu vlažnost, mjere se i razine NO i NO2 te čestica PM2.5 i PM10. Uzorkovanje zraka je lokacijski upravljano, a razvijeni su napredni algoritmi kako bi kvaliteta uzorkovanja bila na visokoj razini bez obzira na brzinu i akceleraciju vozila. Uz geografsko usrednjavanje mjerenja te algoritme za validaciju i interpretaciju podataka, omogućena je izrada toplinskih karata (eng. heatmap) kvalitete zraka.

Prije montiranja na vozila javnog prijevoza, testirali smo točnost četiri mobilne i jedne fiksne Sensees.Environment mjerne stanice usporedivši njihove vrijednosti s vrijednostima iz profesionalne stanice na mjernoj postaji Don Bosco. Testiranje je pokazalo da su podaci iz Sensees.Environment stanica visoke kvalitete te da takve stanice imaju svoju vrijednost kao nadopuna profesionalnim stanicama za mjerenje na stalnom mjestu.

 

1 – Graz von Aktivisten zur “City of Dust” ernannt - LINK

2 - Feinstaubhauptstadt Graz: Großes Feuerwerk der Stadt abgesagt - LINK

Drag